Telefon
WhatsApp
KIRŞEHİRLİLER VAKFI GENEL BAŞKANI TUNCAY TEKAY İLE ÖZEL RÖPORTAJ

Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Aslen Kırşehir Kamanlıyım. 50 yıldır Ankara’da yaşıyorum. Baba mesleği olan inşaat sektöründe faaliyet gösteriyorum. İkinci nesil olarak görev yapıyoruz.

Geçmişte Ankara Muteahhit Derneği Genel Başkanlığı, Ankara ticaret odasında iki dönem meclis üyeliği yaptım. Aynı zamanda iki dönem Büyükşehir Keçiören belediyesi meclis üyeliği yaptım. Bu dönemde de vakfımızın kurucular kurusu üyesiyim. Yaklaşık 2 yıldır Ankara Kırşehirliler Vakfının Başkanlığını yapıyorum. Vakfımızın Kırşehir de şubesi var. Aynı zamanda İstanbul’da şubesi var.

Kırşehirliler Vakfı, 1997 yılında 82 kişi tarafından kuruldu. Kuran kişilerde 4 tane milletvekili. Genel Müdürler, Daire Başkanları, Müsteşarlar ile birlikte bana da kurucu olmam teklif edildi bende kabul ettim. Kırşehir’in önemli sanayi iş insanları, yüksek düzey brükratların kurduğu bir kurum. O günden bugüne kadar da vakıf olarak hizmet ediyor.

Bugüne kadar yaptığınız işleri anlatır mısınız?

Vakfımız son 2 yıldan berridir pik durumunu yaşıyor. Biz şimdi geçmişteki hizmetlerin çok çok fazlasını veriyoruz.

Bu sene 200 tane üniversite öğrencisine burs veriyoruz.. Geçmişte bu rakamlar daha düşüktü. Her sene 200 tane Kırşehir’in köylerinde yaşayan ilköğretim çocuklarının kış döneminde özelikle Kasım ve Aralık aylarında başlayarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’yle iş birliği yaparak, ihtiyaç sahibi çocukların, öğretmenler kanalıyla tespit edilip onların ayakkabı numaraları, boy, kilo, yaş bilgisini alarak ihtiyaçlarını paketleyip onları okuduğu okula gönderiyoruz. Bazen de kendimiz teslim ediyoruz. Geçen sene 7 tane okula ulaştık.

Aynı zamanda Neşet Ertaş Anma Programı yapıyoruz. Büyük Ozan Neşet Ertaş’ın her yıl 25 Eylül’de anma programı var. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştiriyoruz. Bu sene 3.cüsünü yapacağız. Neşet Ertaş, sadece Türk Milletinin değil, bütün mazlum milletlerinde sesi ve nefesi olmuş onlara çare olmuş bir insan. Bu Organizasyonda da hem hemşerilerimizi bir araya getiriyoruz hem de Ülkeye, milletimize, memleketimize, hizmet etmiş insanları da unutturmuyoruz.

Kırşehir’in bir özelliği de AHİ’ nin başkentidir. Ahilik ödül töreni düzenliyoruz. Bu sene başlattık. Geleneksel olarak devam ettireceğiz.

Ankara Organize Sanayi bölgesinde 4000 üzerinde Kırşehirli sanayici iş insanı var. İş insanlarından en başarılı olan ve ahlaken de en iyi olanlarından yaklaşık 40 kişiyi tespit ediyoruz. Ahilik rozeti takıyoruz ve ahilik plaketi veriyoruz.

Bu sene ki törenimizi Ankara Ostim Sanayi Odası Fuar ve Kongre Salonunda yaptık. Ostim Başkanı Orhan Aydın Bey bize çok destek oldu.

 

Kırşehir Valimiz, Kırşehir Belediye Başkanımız, Ticaret Odası Başkanımız, Esnaf Odası Başkanımız, Rektörümüz ve Milletvekillerimiz ve Ankara’daki iş insanlarımız ile birlikte çok güzel bir tören yaptık.

Buradaki amacımız, Ahiliği Ülke gündemine getirmek. Sadece esnaf birliği, örgütünün dayanışmasını sağlamak değil, Ahilik bir medeniyet sistemi. Bu sistemi de biz bu milletin, mensuplarının, gelecekteki kurtuluşunu da Ahilikte görüyoruz.

Şuan esnafımızın, iş insanlarımızın çırak, kalfa, usta bulamamasındaki altında yatan sebep, Türkiye’de eğitim ve ekonomik politikaların uygulanarak Ahilikten uzaklaştırılması. Şuan Avrupa bizim Ahilik Sistemini uyguluyor. Bizde başarılı olmak istiyorsak, Ahilik sistemine dönüş yapmalıyız.

Bundan sonraki yapacağınız çalışmalar neler?

Bu zamana kadar gerçekleştirdiğimiz çok şeyler var. Bunların yanına yenilerini ekliyoruz. Her ay kültür sanat gecesi yapıyoruz. Kırşehir Ozanlar Diyarı diyoruz.

Neşet Ertaş, Muaharrem Ertaş,gibi değerli ozanlarımız var. Ozanlarımızın türkülerinin unutulmaması adına yaptığımız bir çalışma.

Kültür sanat komisyonumuz var. Her ay cumartesi  Kırşehir Vakfının Gönül Dağı Korosu var. Koromuzda yaklaşık 30 tane koro üyemiz var. Kırşehir türkülerini söylüyoruz. Aynı zmanda bağlama kursumuz var. Kırşehir Vakfı okul gibi.

Kırşehir Vakfının hizmet ağı çok geniş. Onun için yeni faaliyetler mutlaka yapacağız. Biz STK ‘yız. Bizim devletten hiçbir desteğimiz yok, biz bu faaliyetlerin hepsini, gönüllü, vakfa üye olan insanların desteği ile gerçekleştiriyoruz.

Peki, hemşerilerinize ne söylemek istersiniz?

Kırşehir Vakfını desteklemeleri. Kırşehir Vakfı, hem Ankara’lılar hem Kırşehir’lilere hizmet veriyor.

Peki, Ankara’lılara ne söylemek istersiniz?

Ankara’da bir Ahi şehri. Ahi Evran’nın yetiştirmiş olduğu birçok Ahi Ankara’da. Ahi mesut , Etimesgut’ta ,Elmadağ’da Ahi şerafettin  Ahilik çalışmalarını gerçekleştiriyor. Ahi Evran hazretleri tarafından Ahiliğin felsefesi 1200 yıllarda yaygınlaşmaya başlanmış,. Ahilik hep bana değil, biz olmayı öğreten bir sistem. Bu sistemin Ankara’ya da Türkiye’ye de çok faydası olacak.

Son olarak, Kamu kurum ve kuruluşlardan beklentileriniz neler?

Biz STK’nın dışında kurum gibi çalışıyoruz. Ankara’da Kırşehirliler Vakfı kadar hizmet üreten, çok çalışan böyle bir STK yok. Sosyal medya hesapları incelendiğinde bunlar bariz görülür. Bizim faaliyetlerimizi takip edenler siz gecede mi çalışıyorsunuz diyor. Bizim çalışmalarımız çok fazla.

 

Röportaj: Zeynep KODAZ

 

 

 

ohrs

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!