Telefon
WhatsApp
İZMARİT MESELESİ

 

Çevremiz için yeni bir tehlike her geçen gün büyüyerek baş edilemez hale gelmek üzere. Her yer rastgele atılan izmaritlerle çöplüğe dönüşmeye başladı.

Eminim ki çevreye saygısı olan temizlik kültürüne sahip insanlar, hepimiz, sokaklarda, caddelerde, evlerinin önünde, bahçelerde, parklarda kumsallarda, denizlerde, göllerde, dere kenarlarında yaşadığımız her yerde izmarit çöplerinden bunaldık hatta boğuluyoruz. Nereye baksan izmarit. Kaldırım izmarit, çiçek ve ağaç dipleri izmarit, çimlerin üstü izmarit. Nereye dönsen nereye baksan izmarit dolu. Yer gök izmarit olmuş sanki.   Yok, mu buna bir dur diyecek?

Yaşadığımız içinde nefes aldığımız yerlerin çoğu, çocuklarımızın oynadığı parklar, sokaklar, kaldırımlar, caddeler izmaritlerle dolu. Hatta apartmanların bahçeleri evlerin penceresinden veya balkondan atılan sigara izmaritleriyle kirletiliyor. Bunu yapanlar hiç pişmanlık duymuyor ve yüzleri kızarmıyor.

Hepimizin temiz bir çevrede yaşamaya hakkı varken ortak yaşam alanları bu nobran,  düşüncesiz insanlar tarafından insafsızca kirletiliyor, yok ediliyor.  Yine izmaritini söndürmeden rastgele fırlatıp atanlar zümrüt ormanlarımızın içindeki canlılarla birlikte yanıp kül olmasına sebep oluyorlar.

 Bütün canlıların yaşam alanları bu insanların insafına mı bırakılmalı?

Resmi gazetede 11 Eylül 2023 yayınlanan ‘’Kabahatler Kanunu ‘’kapsamına göre yere izmarit atmanın cezası 3 bin 36 lira olmasına rağmen ya izmariti yere atanlar,  ya çok zengin ya da bu ceza uygulanmıyor ki bu kadar fütursuzca her yeri izmarit çöplüğüne çevirebiliyorlar.

Ya evini tertemiz yapan evinde bir toz zerresi bile bırakmayan insanlar gerçekten aynı hassasiyeti çevreye göstermeyerek temiz olduklarını mı düşünüyorlar?

Her gün geçtiği sokak veya caddelere, güzelim parklara içtiği sigaranın izmaritini atanlar her yeri izmarit çöplüğüne dönüştürürken ne yaptıklarını hiç düşünmezler mi?

Ya o canım kameriyelerde izmarit ve çekirdek kabuklarıyla küçük çöp dağları oluşturanlar hangi temizlik anlayışına sahipler, hangi hakla böyle davranabiliyorlar? Bunlara kimse dur demez mi?

Bu durum eminim birçok kimseyi rahatsız etmekte ve üzmektedir. Hele ki bir küçük kâğıt parçasını bile yere atmaya kıyamayan çöpünü atacağı çöp kutusuna kadar yanında taşıyan insanlar bu düşüncesizce kirletilen çevre için çabalamakta fakat bu yetersiz kalmaktadır.

Hepimizin gördüğü gibi izmarit küçük olsa da yarattığı kirlilik dağ gibi üzerimize gelmekte ve her geçen gün bu sorun büyümektedir. İzmarit sorununu çözmek için çok kapsamlı çalışma başlatılabilir. Her alana izmarit kutuları sık aralıklarla konulabilir veya izmarit vb. çöp atanlar tespit edilerek ceza uygulanabilir ki çevreyi kendi çöplüğü gibi görmesinler. Yine yerel yönetimler duyarlı insanlarla işbirliği içinde çalışmalar yapabilir. Kargalar bile eğitilince izmaritleri toplayıp çöpe atabiliyorken doğru uygulama ve yaptırımlarla insanlar daha da güzel şeyler yapabilir…

Hepimiz temiz bir çevrede yaşamayı hak ediyoruz. Caddeler, sokaklar ve doğa ve bütün canlılar sorumsuz insanların insafına bırakılmayacak kadar değerlidir…

Nermin Bulut

ohrs

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!